Alles

Hieronder een overzicht van de tot nog toe geplaatste berichten. Op dit moment (27 januari 2015) heb ik ongeveer 75% van mijn aantekeningen verwerkt in de site. Ik zie deze site als een levend document, er komt nog meer informatie bij, en sommige posts zal ik later aanvullen. Heb je op- of aanmerkingen, laat het me vooral weten (via contact), met de feedback die ik tot nog toe heb gekregen, heb ik veel kunnen doen. Dank daarom aan iedereen die zo onzichtbaar ‘een bijdrage’ heeft geleverd aan deze site.

 

De hoofdcategorieën:

 

De individuele blogs:

Visies op autisme

Een definitiekwestie

ADD – autism deficit disorder – wat is dat? Voor mij is autisme een verklaringsmodel voor een verzameling persoonskenmerken, op het gebied van sociale communicatie en rigide-gedragingen, in de kern veroorzaakt door overgevoeligheid (ofwèl: “een afwijkende informatieverwerking”). Uiteindelijk is het een verzameling kenmerken, die gaan over de dingen anders zien. Over anders denken. Over anders […]

autisme fragmentarisch waarnemen

Fragmentarisch waarnemen bij autisme

Je kijkt met je neus… fragmentarisch waarnemen Dat is vermoedelijk de zin die ik in mijn jeugd het meest gehoord heb. Neem een la vol servetringen, pasjes, onderzetters, ovenwanten, en sleuteltjes. En mijn sleutel ligt daar tussen. Een autist ziet alles: de vlekken op de ovenwanten, de patronen op de pasjes, de tierelantijntjes op de […]

autisme vooroordelen

10 dingen goed om te weten over je autistische vriend(in)

Syndroom van Asperger – Een column over de vooroordelen In een column schrijft journaliste Gwendolyn Kansen, zelf Asperger, over tien dingen die iedereen zou moeten weten over (hoog functionerend) autisme. Dit is een vertaling die ik heb gemaakt, onderaan staat de link naar de originele column. Hallo, ik ben Gwen Kansen, en ik heb het […]

Diversiteit in organisaties – antropologisch bekeken

Er zijn mutaties nodig ter overleving van de soort. Hoe groter de variëteit binnen de soort, hoe beter de overlevingskansen zijn. Diversiteit is geen stoornis, maar een noodzakelijke verrijking:   It’s only fair to share…

Grap of niet? Autisten-humor!

Maar jij hebt gevoel voor humor… Hebben autisten gevoel voor humor? Jazeker, mensen met autisme kunnen een zeer verfijnd gevoel voor humor hebben. Of een plat gevoel voor humor, of een bulderend gevoel voor humor. Kort na mijn diagnose begon ik aan mijn gevoel voor humor te twijfelen. Zoals ik aan alles van mezelf begon […]

Inclusie – autisme op de werkvloer

NVA 2011 presentatie van diederik weve:   It’s only fair to share…

Erfelijkheid

Jung persoonstypes

Een wijdverbreid misverstand: Introvert ben je wanneer je je energie haalt uit je eigen gedachten, ideeën. Wanneer je graag alleen bent. Dit in tegenstelling tot extraverten, die energie halen uit het contact met anderen. En nu komt het: Expressief ben je wanneer je je uitdrukkelijk uit, wanneer je makkelijk voor je mening uitkomt. Dit in […]

Elk nadeel heb zn voordeel

Zwart/wit bestaat niet De voordelen van autisme zijn misschien wel even subjectief als de nadelen. Ik ervaar zelf veel voordeel van mijn autisme. Bijvoorbeeld (en de lijst is eindeloos): Doordat ik recht door zee ben en altijd op dezelfde manier reageer (rigide) ben ik goed voorspelbaar voor anderen. Mijn partner en kinderen vinden dit fijn, […]

Intrinsieke motivatie

Een ongekende drive Waarom werk ik alleen op intrinsieke motivatie? Waarom werk ik sowieso op intrinsieke motivatie, en val ik stil bij te veel extrinsieke motivatie? Hoe komt dat en hoe kan dat? Is hier een wetenschappelijke verklaring voor? Kinderen met autisme zijn minder gevoelig voor beloning en straffen, blijkt uit onderzoek. Dat zou erop […]

Roos van Leary

Een interactie-model De Roos van Leary vertelt hoe anderen op jouw gedrag reageren en jij op andermans gedrag. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de persoonstypen van Jung of Belbin (die ervan uitgaan dat je specifieke persoonskenmerken hebt), zijn de kernkwaliteiten van Ofman en de Roos van Leary interactie modellen, die alleen uitgaan van bepaald gedrag op een bepaald moment in een […]

Kernkwaliteiten van Ofman

Je kwaliteiten ontdekken én interacties begrijpen De kernkwaliteiten van Ofman hebben mij geholpen om interacties te begrijpen, wanneer gedragingen en standpunten van anderen en mijzelf in conflict waren. Het mooie van de kernkwadranten is dat wat storend is in de ander, uiteindelijk leidt naar je eigen kwaliteiten. En naar de kwaliteiten van de ander. Het […]

autisme risicomanagement

Autisme-risicomanagement

Risico = kans x (effect of gevolg) Voor mijn werk doe ik vrij veel met risicomanagement, en het leek me grappig om dit eens toe te passen op overprikkeling bij autisme (in de categorie: FIEPEN ) B epalen van de kans (risico-factoren): Overgangsmomenten (een overgang is een wijziging in tijd, ruimte en/of activiteit: hoe groter […]

Autisme en in actie komen

In actie komen

Ik kan moeilijk schakelen Dat betekent dat ik moeilijk op gang kom, het kost mij bergen energie om aan iets te beginnen. Daarna… Kan ik weer niet schakelen, en blijf ik hangen in de klus, kan ik niet stoppen. Dan werk ik door tot iets naar mijn zin is, zelfs al ben ik tegen die […]

Uitsluiting – pestgedrag begrijpen

“Alle mensen met autisme die ik ken zijn ooit gepest geweest”, zei de psychologe en ze knikte me vriendelijk toe. Ik sloeg mijn rugzak om en liep weg. Een klein zinnetje, als troost bedoeld, aan het einde van de sessie. (Bijna) alle mensen met autisme zijn ooit gepest geweest. Hoe komt dat? En wat zijn […]

sensorische overprikkeling

Sensorische overprikkeling – liever doseren dan elimineren

Een veelvoorkomend kenmerk van autisme is het anders verwerken van prikkels Geluid, licht, gedachten, tast, smaak, reuk, al deze prikkels worden niet of slecht gefilterd en komen daardoor extra hard binnen. Of ze komen niet meer binnen, bij een overload. Iedereen met autisme is anders. Waar de éne alleen last heeft van geluid, of licht, […]

meltdown bij autisme

Meltdowns

Iedereen ervaart meltdowns Volgens mij is dat soort van menselijk. Alleen autisten hebben het vaker en heviger. Daarom zijn meltdowns bij autisme iets waar je serieus rekening mee moet houden. Een meltdown is niets meer dan het over de kop gaan van je zenuwstelsel, en zoals het plaatje onderaan laat zien, gebeurt dat door tussenkomst van de […]

denkpatronen veranderen

Denkpatronen veranderen? Denk om!

Hoezo rigide denkpatronen? Mensen met autisme hebben de neiging om de zaken negatief te zien, en om lang te blijven hangen in hun gedachten. Terwijl ze aan de andere kant de gave hebben om veel oplossingen te bedenken voor problemen, lijkt dit niet altijd te lukken voor de problemen die ze zelf ervaren, waar ze […]

Conflicten begrijpen

Conflicten verklaard vanuit het model van RET Energievretend is het aantal conflicten waar ik tegenaan loop (of liever gezegd: gelopen ben) in mijn leven. Dat is kenmerkend voor autisme. Hoe kan dat? Hoe komt het dat autisten zo vaak ruzie hebben? Heel in het kort gezegd: omdat we de intentie van de ander niet begrijpen, […]

Een regenboog aan leeftijden – Delfos

Een regenboog aan leeftijden – Delfos (2001)

Het Socio-schema van Delfos Autisme is eerder een vertraging is in de ontwikkeling dan een beperking, volgens Martine Delfos. Zij spreekt over een regenboog aan leeftijden in de mens met autisme, daar kan ik mij op relationeel gebied aardig in vinden. Op de middelbare school ben ik doorgegaan voor absolute nerd. Dat dekte de lading aardig. Het is natuurlijk […]

gedachten uitdagen

Gedachten uitdagen

Weten wat de ander denkt? Vraag het! Het is niet altijd duidelijk wat de intentie is van de ander. En wat doe je dan? Invullen. Beter zou zijn om open vragen te stellen. Wanneer kinderen met autisme leren open vragen stellen, hebben ze op volwassen leeftijd minder last van hun autisme. Wat moeten volwassenen met […]

Een SPECTRUM – staat van zijn?

Autisme SPECTRUM – staat van zijn?

“Wanneer je één iemand met autisme kent – dan ken je één iemand met autisme” Een gevleugelde uitspraak binnen autisme-groepen. En terecht. De diversiteit binnen de groep ‘autisten’ is inmens. Autisme is een spectrum ‘staat van zijn’. Er zijn veel mensen die niet op het spectrum zitten, maar wel één of meer autisme-kenmerken hebben. Binnen […]

Overprikkeling

Overprikkeling: Een weten wat je voelt – schema maken

Grip op overprikkeling – stap 1 De eerste stap is voor jezelf duidelijk krijgen wanneer je hoeveel last hebt van welke prikkels – weten wat je wanneer voelt. De tweede stap is om te weten wanneer je in welk energieniveau zit. Daarna kan je: zorgen dat je meer bewust wordt van deze prikkels en van […]

Wat als autisme niet bestaat – De Bell-curve

Wat als autisme niet bestaat – De Bell-curve

Het grote probleem met autisme is dat het niet meetbaar is Tijd bijvoorbeeld, is meetbaar. In eenheden van uren. Vroeger waren er andere eenheden. Waren er tien uur tussen zonsopgang en zonsondergang, en afhankelijk van het seizoen duurde een uur korter (winter) of langer (zomer). Maar een uur was meetbaar (met een zonnewijzer) en had […]

De soort van officiële definitie – DSM 5

De soort van officiële definitie – DSM 5

In het handboek dat psychiaters in Nederland gebruiken bij het diagnosticeren van autisme, de DSM 5, staat ongeveer de volgende definitie van autisme: De diagnose ASS wordt gesteld bij afwijkingen in twee domeinen: sociale communicatie en interactie en beperkt en repetitief gedrag. In het eerste domein (A) moet aan alle criteria worden voldaan, in het […]

Wat als autisme niet bestaat? – louter als gedachtegang

Wat als autisme niet bestaat? – louter als gedachtegang

Even vooropgesteld – Ja, ik heb autisme! Onmiskenbaar. En ik ben blij met mijn label, blij met de kennis die ik daardoor heb kunnen verzamelen, blij met alles wat ik geleerd heb doordat ik dat label heb, zodat mijn leven er beter op is geworden, vrolijker, rustiger, lichtvoetiger. Veel beter! Ik zou mijn label in […]

Cynisme of toch sarcasme

Sarcasme of toch cynisme?

Hoe zit dat nou met sarcasme en autisme? Meestal begrijp ik sarcasme en cynisme wel en soms vind ik grapjes met deze stijlfiguren zelfs leuk. Met enige regelmaat ga ik naar een cabaret voorstelling, naar Lenette van dongen bijvoorbeeld. Ik kan dan probleemloos alle grappen volgen, ook de grappen die niet voor de hand liggen. […]

Tussen de woorden door

Wat ze er niet bij vertellen… Het meeste van wat mensen zeggen, ligt niet in de woorden die ze gebruiken, maar in alles rondom die woorden De klank van de stem, op en neer gaande stemhoogtes, de snelheid van praten, de woorden die wel of juist niet gebruikt worden. Er zitten zoveel verborgen boodschappen in […]

Zonder de ander, geen autisme

Zonder de ander, geen autisme

Is autisme een combinatie-setje karaktereigenschappen of is het een ontwikkelingsstoornis? In dat laatste geval, kan je je de vraag stellen welke aspecten van je persoonlijkheid worden bepaald door de ontwikkelingsstoornis, en welke aspecten voortkomen uit je karaktereigenschappen. Het bijzondere van autisme is, dat dit wordt vastgesteld op basis van observaties van gedragingen. Gedragingen die voortkomen […]

mindfulness bij autisme

Mindfulness

De helende kracht van mindfulness bij autisme Mindfulness is een goede methode gebleken voor stress-regulatie. Dat betekent dat mensen die overgevoelig zijn voor prikkels, zoals mensen met autisme, ADHD of HSP, veel baat kunnen hebben bij mindfulness. Lange tijd is men ervan uitgegaan dat de kwaliteit van leven voor mensen met autisme alleen verbeterd kon […]

Signaleringsplan maken

Signaleringsplan maken

Grip op overprikkeling – stap 2 Wat zijn de signalen van overprikkeling? Hoe weet je zelf en hoe weten anderen wanneer ze een stevig gesprek met je kunnen voeren of wanneer ze rustig aan moeten doen? Het is handig als jijzelf én anderen jouw signalen leren herkennen. Wanneer heb je last van de drukte, wat […]

Rigide?

Dat heb ik nou nooit… Ooit heb ik een afdelingsvergadering ongeveer lam gelegd door na elk onderwerp terug te komen op het eerste onderwerp, waarbij volgens mij een verkeerde betekenis aan een begrip was gegeven. Niet dat dat iemand boeide, maar voor mij was dat heeeeel belangrijk, want daardoor klopte het niet. Achteraf heb ik […]

overprikkeling bij autisme

Storende geluiden

Overprikkeling door geluid Wat zijn storende geluiden? Dat is heel persoonlijk. Mijn partner hoort niets bij de buren en verwondert zich er soms om waar ik mij allemaal aan stoor. Ik hoor alles bij mijn buren.Toen ik nog niet wist dat ik autisme had zei ik er vaak wat van. Zij keken dan vreemd op, […]

Fiepen

Fiepen is echt geweldig Helemaal opgaan in iets, een rigide fixatie, heet in de volksmond ‘fiepen’. Fiepen hoort bij autisme En het heeft me zo door het leven geholpen: helemaal in een onderwerp duiken om een werkstuk te maken, of een scriptie te schrijven net zoveel over excel lezen om die ene rapportage perfect in […]

Neurotypisch – of NT

Is een benaming van diegenen die niet-autistisch zijn. It’s only fair to share…

Het HALO-effect

Waarom kan je dit niet, als je daar goed in bent? Het HALO-effect is een valkuil om serieus rekening mee te houden. Het is de autisme-variant van het Peter-principe: In een hiërarchie stijgt elke werknemer tot zijn niveau van incompetentie. (In het oorspronkelijke Engels: In a hierarchy every employee tends to rise to his level […]

tijd structureren

Tijd structureren

-under construction – Keuzes, keuzes, keuzes… Time-management gaat over keuzes maken. Over mensen die te pas en te onpas je kamer binnen lopen, terwijl je net een rapport aan het maken bent, over bulken mails, overload aan meetings, en alle andere zaken die je tijd opslurpen voordat je ze wel kan besteden. Punt is dat […]

succesvol autisme

Autisme en succesvol?

Wat voor de éne succesvol autisme is, hoeft dat voor een ander absoluut niet te zijn Veel geld verdienen? Of jezelf mogen zijn? Of de maatschappij niets kosten? Op jezelf kunnen wonen? Een relatie hebben en/of kinderen? Vier keer per jaar op vakantie gaan? In balans zijn? Met beide voeten op de grond staan? Een […]

beroepen autisme arbeidsmarkt

Autisme beroepen

Waarom kiezen autisten voor een beroep? Of een studie? Welke rol spelen vaardigheden hierin? En de kwaliteiten die iemand heeft? En de normen en waarden? En hoe makkelijk je aan een baan komt? Of hoeveel geld ermee te verdienen is? Wat zijn geschikte autisme beroepen? Autisme wordt over het algemeen gekenmerkt door problemen in de […]

Woorddenkers, beelddenkers en patroondenkers

Woorddenkers, beelddenkers en patroondenkers

Anders denken Vanaf het eerste moment dat iemand het vermoeden uitsprak dat ik autistisch zou kunnen zijn, vielen bij mij een heleboel stukjes op hun plaats. Ik kon mezelf beter begrijpen. Ik kon plaatsen waar ik tegenaan loop en waarom. En dat vond ik heel fijn. Echt heel fijn, omdat vanaf dat moment het makkelijker […]

Erfelijk

Erfelijk

De appel en de boom Wanneer ik mensen ontmoet en ze hebben kinderen met de diagnose, dan denk ik vaak: de appel kan toch niet heel ver van de boom vallen. De kinderen moeten het van iemand hebben. Want de gedragskenmerken die wij autisme noemen zijn erfelijk. Zeker als meerdere kinderen binnen een gezin of […]

interventies behandeling

Op zoek naar de juiste interventies

Autisme behandelen Het is niet zo dat anderen onze problemen kunnen oplossen. Dat moet je zelf doen. Je open stellen voor hulp, dat is minstens de helft. Niet de makkelijkste helft, met autisme. De andere helft is maatregelen nemen (prikkels doseren, structuur, hulptroepen inschakelen) om weer op de rit te komen en te blijven. Het […]

Diagnose ja of nee

Diagnose ja of nee?

Van vermoeden tot diagnose Voordat mensen een autisme-diagnose krijgen, is er eerst sprake van een vermoeden. Dat vermoeden kan sterk worden, zo sterk dat je niet kan begrijpen dat je het autisme niet eerder hebt gezien of herkend. Het is net onderstaande tekening van Sigmund Freud, je ziet altijd het gezicht van die man. En […]

Autisme uitleggen

Autisme uitleggen

Hoe en wat leg ik wanneer uit aan wie? Open zijn over je autisme is, vooral in het begin, lastig. Er zijn niet veel mensen zo open over hun diagnose, maar iemand moet de spits afbijten. Als het goed valt, kan het je veel opleveren. Dat is de andere kant. Bovendien is mijn autisme onmiskenbaar, […]

sarcasme of cynisme

Wie ben ik?

Jose Mijn naam is Jose Spruyt, ik ben geboren in 1969 als oudste van drie kinderen. Van mijn derde tot mijn zesde heb ik in Italië gewoond, daarna ben ik opgegroeid in de buurt van Amsterdam. In Amsterdam heb ik het gymnasium doorlopen, en daarna Economie gestudeerd. Ik heb er mijn langstdurende vriendschappen opgedaan en […]

ADHD

ADHD en ADD

ADHD AD(H)D is evenals autisme een informatieverwerkingsstoornis. In gezinnen met autisme zijn vaak AD(H)D-gezinsleden. ADHD kent drie pijlers: concentratieproblemen impulsiviteit hyperactiviteit De comorbiditeit AD(H)D/autisme komt regelmatig voor. In de DSM-IV criteria voor ADHD punt E wordt autisme uitgesloten. Dat is de reden waarom sommige autisten ADHD-medicatie krijgen, maar niet de diagnose, hoewel ze wel aan […]

bedrijfsarts

Werkrelaties – de bedrijfsarts

Vroeg of laat komt de bedrijfsarts in beeld. Meestal omdat één van de veelvoorkomende comorbiditeiten opspeelt. Bijvoorbeeld een depressie of een burn-out. Belangrijk in de beleving van de relatie met de bedrijfsarts is volgens mij bij wie het initiatief ligt, wie de controle heeft. Of je helder voor ogen hebt wat je belang is en […]

collega met autisme

Werkrelaties – collega’s

Werken met collega’s, samen kunnen we alles Uit mijn werk haal ik veel voldoening, iets met cijfertjes analyseren, helemaal mijn ding. Daarnaast heb ik in mijn werk contact met mensen. Die afwisseling maakt het soms lastig, soms luchtig. Wat ik heel leuk vind om te doen is verandermanagement/proces verbeteringen. Vooral op het snijvlak van enerzijds […]

Comorbiditeiten

Comorbiditeiten

  AD(H)D Depressie en burn-out Hoogbegaafdheid   It’s only fair to share…

Diversiteit en inclusiviteit

Persoonstypes, Verschillen, enzovoort   It’s only fair to share…

prikkels en informatieverwerking

Prikkels – ofwel informatieverwerking

Onderprikkeling, Overprikkeling, Soorten prikkels, Prikkels mijden of opzoeken It’s only fair to share…

Energiemanagement

Energiemanagement

Signaleringsplan, Jobcrafting, Stress, Energiegevers, Energievreters, Aanpassingen in tijd, ruimte en activiteit, Time management, Indeling van werktaken en nog veel meer. It’s only fair to share…

Zelfbeeld aanpassen

Stereotype sterke kanten

Posters, intrinsieke motivatie, en overige voordelen It’s only fair to share…

Gevoelens en gedachten

Gevoelens en gedachten

ggg en cgt It’s only fair to share…

Leven in extremen: autisme-theorieën

Leven in extremen: autisme-theorieën

Naast de eerste beschrijvingen van Kanner en Asperger bestaan er voor autisme gangbare theoretische verklaringsmodellen. Allemaal verklaren ze op hun beurt een deel van ‘autisme’. De theorie die het gehele concept ‘autisme’ verklaart bestaat niet. En misschien kan die niet bestaan, omdat autisme geen éénduidige staat is, maar een vergaarbak van een heleboel verschillende ‘staten’, die […]

Centrale coherentie – Frith

Centrale coherentie – Frith (1989)

Het filteren van informatie bij binnenkomst Centrale coherentie gaat over het waarnemen van prikkels en hoe deze worden gefilterd. Bij een matige centrale coherentie worden prikkels minder of niet gefilterd. Daardoor zijn veel details zichtbaar, in plaats van het grote geheel. De volgende autistische kenmerken worden toegeschreven aan de centrale coherentie: Detailwaarneming of fragmentarisch waarnemen. […]

Executieve functies – Ozonoff

Executieve functies – Ozonoff (1995)

De kwaliteit van de informatieverwerking Met executieve functies wordt zoveel bedoeld als de snelheid en kwaliteit van informatieverwerking. Wanneer executieve functies minder werken, wordt de informatie niet goed gefilterd. Een gevolg is dat prikkels ongefilterd binnen komen, je hoort alle geluiden, ziet alle details. En dat leidt af. Dat gaat ten koste van je ´werkgeheugen´. […]

Theory of Mind (ToM) – Baron Cohen

Theory of Mind (ToM) – Baron Cohen (1985)

Weten wat een ander denkt Theory of Mind, of Mindblindness, is een concept dat mede is uitgewerkt door Simon Baron Cohen. In het kort komt het er op neer, dat je je kan inbeelden hoe iets voor een ander is. Bij een slechte ToM is het lastig in te schatten wat de ander bedoelt, en […]

Empathie – de zin en onzin

Over empathie bij autisme is veel te zeggen, en is veel gezegd. Er doet een mythe de ronde dat mensen met autisme geen empathie zouden hebben. Dit lijkt loodrecht te staan op het feit dat mensen met autisme over het algemeen bijzonder gevoelig zijn. Voor aanrakingen, geuren, geluiden. En voor sferen, voor hoe iemand anders […]

succesvol werken met autisme

Werken met autisme

Wat is er nodig om te kunnen werken met autisme? Mensen met autisme hebben een andere manier van waarnemen, waardoor sommige prikkels harder binnen komen, en andere prikkels minder binnen komen. Dat kan ertoe leiden dat ze extra last hebben van geur, warmte, licht, of geluid. Aan de andere kant hebben mensen met autisme een […]

autistisch

Autistisch en dan? Goede sites

Autistisch of niet, uiteindelijk zijn we allemaal met elkaar verbonden… Autistisch en dan? In de grote vijver die internet heet zijn een paar (of eigenlijk: best veel) eilandjes te vinden rondom het onderwerp ‘autisme’. Om het de lezer makkelijk te maken, heb ik een paar van mijn favorieten hier op een rijtje gezet. De lijst […]

diagnosticeren uit de kast

Uit de kast?

Wel of niet open zijn over autisme? Of je uit de kast komt en wanneer hangt van zoveel factoren af. Het enige dat we kunnen doen is argumenten en voorbeelden voor en tegen opnoemen, zodat we elkaar helpen om ieder voor zich een juiste en afgewogen keuze te kunnen maken. Hoe graag autisten dat ook […]

Zintuigelijke waarneming

Zintuigelijke waarneming

Meltdown, Soorten prikkels, Oplossingen en links, Energiemanagement It’s only fair to share…

Routines en patronen

Veranderingen en overgangsmomenten It’s only fair to share…

Tics

Tics: stereotype of repetitieve motorische bewegingen, gebruik van voorwerpen of spraak Voorbeelden die ik hiervan ken uit mijn directe omgeving zijn het omdraaien van autootjes om eindeloos aan de wielen te draaien (het standaard voorbeeld dat altijd gegeven wordt is van een kind dat autootjes rangschikt of eindeloos op en neer rijdt), het tikken van […]

Gefixeerde interesses

Fieps (nut & valkuilen), Comfortzone en Rigiditeit It’s only fair to share…

Non-verbale communicatie

Lichaamstaal, Mimiek, Letterlijk nemen, Interpreteren van de boodschap van de ander It’s only fair to share…

Relaties begrijpen en onderhouden

Relaties begrijpen en onderhouden

Sociale interacties, Interactiemodellen, de roos van Leary, kernkwaliteiten van Ofman, The Work, Relatieve leeftijd, Van harde naar zachte communicatie, Relaties: familie, vrienden, collega’s, leidinggevende, enzovoort. It’s only fair to share…

Sociale wederkerigheid

Sociale vaardigheden, de beruchte Asperger’s arrogantie, leven in extremen, gevoelens en gedachten, en alles over empathie. It’s only fair to share…

Contextblindheid - Vermeulen

Contextblindheid – Vermeulen (2009)

Alle informatie is gekoppeld aan een context Contextblindheid betekent zoiets als het niet kunnen onthouden van namen, gezichten, feiten, etcetera los van de situatie. Dat wanneer je iemand altijd strak in het pak ziet, en hem ineens in het zwembad tegen komt, dat je dan niet gelijk weet wie het is. Dat je als het ware […]

energielog werkactiviteiten

Energie in je werk – meten is weten

In harde tijden moet je zacht zijn voor jezelf. Overprikkeling – stap 3 Veel, zo niet alle, autisme-kenmerken zou je kunnen zien als copingsmechanismen om informatie (prikkels) te beperken en te stroomlijnen. Veel autisme-kenmerken zijn een stressregulatie-mechanisme. Dat geldt voor controle uitoefenen, de afkeer van veranderingen, moeite hebben met schakelmomenten, maar ook tics, wiegen, rigide-interesses […]

Depressie

Depressie

Depressie is geen kenmerk van autisme Maar… met autisme, met een hoge prikkelgevoeligheid, loop je wel grote kans op een depressie, omdat sommige kenmerken van autisme maken dat je sneller een depressie krijgt. Zelfde geldt voor angst. Door afwijkingen in de amygdala is er biologisch gezien sneller sprake van angst. Voor deze comorbiditeiten kan je […]

Hoogbegaafdheid

Hoogbegaafdheid

Hoogbegaafdheid – kenmerken Hoogbegaafdheid – kenmerken lijken op kenmerken van autisme. Het verschil is dat hoogbegaafdheid wordt vastgesteld aan de hand van een meting van de intelligentie op een test waarmee met name kristal-intelligentie wordt gemeten. Autisme wordt vastgesteld aan de hand van observaties van gedrag. De volgende autisme-kenmerken zijn gemeengoed bij hoogbegaafden: Bijzonderheden in […]

Tangles

tangles:   Om de volgorde te bepalen: In twee helften: [display-posts include_excerpt=”true” image_size=”thumbnail” wrapper=”div”] It’s only fair to share…

Vakantie met autisme

Vakantie

Autisme op vakantie…zo heerlijk rustig… Vakantie is fijn, even de tijd om tot rust te komen, dingen voor jezelf te doen, in een hangmat tussen de bomen een boek lezen. Vakantie kan zalig zijn. Maar dat gaat niet vanzelf… Meltdown! Mama raakt van slag als het vakantie is… want daar achter die andere bomen, daar […]

Autismeweek 2015

Autismeweek 2015

Autisme is niet te genezen, onbegrip gelukkig wel… Zo luidt de slogan van de autismeweek 2015. Een week waarin er in het hele land diverse activiteiten worden georganiseerd voor professionals en voor mensen met autisme en hun naasten. Wat ik mij afvraag, wat betekent de slogan? Ga naar het programma van de autismeweek: http://www.autismeweek.nl/ Autisme […]

studeren met autisme

Studeren met autisme

Studeren is voor velen een uitdaging. Voor mensen met een autismespectrumstoornis kan studeren nog extra moeilijkheden geven. Maar het heeft zeker ook leuke kanten; uitgebreid mogen lezen en leren over een (semi-)zelfgekozen onderwerp kan voor sommige autisten juist heerlijk zijn. Deze bijdrage is geschreven door Mandy, een studente met autisme. Wil jij ook een inhoudelijke […]

Bestaansrecht

Mijn autisme-diagnose ervaar ik als handig. Het geeft mij een handreiking over hoe ik het beste met mezelf om kan gaan. Het verklaart een deel van mijn gedrag, een deel waar ik mij bij tijd en wijle flink schuldig en rot over heb gevoeld. En niet in de laatste plaats is mijn diagnose zinnig voor […]

Geef een reactie