denkpatronen veranderen

Denkpatronen veranderen? Denk om!

Hoezo rigide denkpatronen?

Mensen met autisme hebben de neiging om de zaken negatief te zien, en om lang te blijven hangen in hun gedachten. Terwijl ze aan de andere kant de gave hebben om veel oplossingen te bedenken voor problemen, lijkt dit niet altijd te lukken voor de problemen die ze zelf ervaren, waar ze zelf mee te kampen hebben. Hoe kan je dat veranderen en negatieve denkpatronen op een leuke manier doorbreken?

Omdenken is niet zeggen ‘Ja, maar…’, bij omdenken zeg je ‘Ja, en…’. Het concept is uitgewerkt door Berthold Gunster op zijn website, en hij trekt het land door met theatershows, trainingen en lezingen. Op zijn site staat over omdenken:

Omdenken is denken in termen van kansen en niet van problemen. Het is een manier van denken waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is, en wat je daar mee zou kunnen. Je gebruikt in feite de energie van het probleem voor iets nieuws. De grondlegger van omdenken is Berthold Gunster, schrijver van onder meer ‘Ja-maar® wat als alles lukt’ en ‘Huh?!…​de techniek van het omdenken’

Ik vind het een leuke manier om van negatieve gedachten af te komen. Wij hebben thuis het ‘omdenkspel’. Soms spelen we dat, samen met de kinderen, en het is vooral verrassend met welke frisse oplossingen de kinderen komen voor onze problemen. De vragen die bijvoorbeeld langs kunnen komen:

Wat raak je kwijt als je het probleem niet meer hebt?

Hou je je aan ongeschreven regels waar je ook mee zou kunnen stoppen?

Iedereen maakt de zin af: ‘Feit is dat…’ Ga hier net zolang mee door tot alle feiten benoemd zijn

Het spel (de vragenkaartjes) doet een beroep op het ‘out-of-the-box’-denken om oplossingen te vinden. Daarom denk ik dat het een zeer geschikt hulpmiddel is voor mensen met autisme. En… je kan het samen doen. Dat is niet iets wat ik gewoon ben, om samen met anderen naar oplossingen voor mijn problemen te zoeken. In dat samen doen ligt een grote meerwaarde, wanneer ik dat durf toe te staan.

http://i0.wp.com/jamaar.nl/imagehandler/shopimage/4538790621.jpg?w=604

[white_box]In de categorie ‘Op zoek naar de juiste interventies’:

[three_columns_one]

interventies behandeling
Op zoek naar de juiste interventies
mindfulness bij autisme
mindfulness bij autisme
gedachten uitdagen
gedachten uitdagen

[/three_columns_one]

[three_columns_one]

Overprikkeling
Overprikkeling – weten wat je voelt schema
Signaleringsplan maken
Signaleringsplan maken
energielog werkactiviteiten
Energie in je werk: meten is weten

[/three_columns_one]

[three_columns_one_last]

Diagnose ja of nee
Diagnose ja of nee
denkpatronen veranderen
Denk om!
autisme risicomanagement
autisme risicomanagement

[/three_columns_one_last][divider][/white_box]