Contextblindheid - Vermeulen

Contextblindheid – Vermeulen (2009)

Alle informatie is gekoppeld aan een context

Contextblindheid betekent zoiets als het niet kunnen onthouden van namen, gezichten, feiten, etcetera los van de situatie.

Dat wanneer je iemand altijd strak in het pak ziet, en hem ineens in het zwembad tegen komt, dat je dan niet gelijk weet wie het is. Dat je als het ware blind bent voor wat je weet, wanneer je dat in een nieuwe situatie tegen komt.

Namen en gezichten onthoud ik contextueel (met een beetje mazzel, vaak onthoud ik ze niet). Kort geleden liep ik iemand voorbij in de supermarkt tussen mijn werk en huis. Voor mij is de supermarkt een andere omgeving (context) dan mijn werk. Degene die ik voorbij liep zei “Hoi”. En toen moest ik toch even diep nadenken voordat ik er achter was dat het de collega was die ik wekelijks bel en met wie ik juist in een meeting had gezeten.

contextblindheid
Autisme als contextblindheid – Peter Vermeulen

De humor van contextblindheid

Ik heb een behoorlijke context blindheid. Maar dat is ook wel weer grappig.

Inmiddels heb ik mij aangeleerd om “Hoi” terug te zeggen, wanneer mensen “Hoi” tegen mij zeggen. Dat is trouwens iets dat de meeste mensen doen. Vroeger, toen ik puberde, heb ik buiten een uur lang “Hallo” gezegd tegen wildvreemden (vermoed ik…) en allemaal zeiden ze “Hallo” terug. Het enige dat me hierbij parten speelt, is dat ik niet snel kan schakelen, dat als ik het “Hallo” niet verwacht, dat het dan even duurt voordat het script ‘groet de vreemdeling’ uit het juiste laadje komt oppiepen.

Contextblindheid kan heel arrogant overkomen. Of wereldvreemd.

Nog een voorbeeldje. Omdat deze zo leuk is: we zaten in een re-organisatie traject en iemand mailde mij als tip ‘houd je kruid droog’. Deze uitdrukking kende ik niet, en ik kon niet bedenken wat hiermee bedoeld werd, basilicum of tijm droog houden? Waarom dan? Totdat ik het aan iemand vroeg, die zei dat het verwant is aan de uitdrukking ‘je kruit verschieten’. Die uitdrukking ken ik wel. Toen begreep ik dat de eerste persoon een spelfout had gemaakt en dat hij een heel ander woord bedoelde dan ik begreep. Het had helemaal niets met kruiden te maken, terwijl ik de basilicumplantjes voor me zag!

Arrogantie

Wanneer mensen je niet kennen, en niet weten dat het écht onkunde is, komt contextblindheid heel arrogant over. Anderen nooit als eerste groeten, mensen niet begrijpen wanneer ze een verkeerd woord, of een verkeerde letter gebruiken, is betweterig. Zeker wanneer je verder redelijk intelligent over komt, valt dat voor anderen niet te rijmen. Wat mensen niet begrijpen gaan ze zelf invullen. Dit is één van de redenen waarom ik denk dat een bepaalde mate van openheid over in ieder geval de verschijningsvormen van autisme waar je last van hebt essentieel is om goed te kunnen functioneren.

[white_box]In de categorie ‘Autisme theorieën’:

[three_columns_one]

Een regenboog aan leeftijden – Delfos
Een regenboog aan leeftijden – Delfos
Contextblindheid - Vermeulen
Contextblindheid – Vermeulen

[/three_columns_one]

[three_columns_one]

Leven in extremen: autisme-theorieën
Leven in extremen: autisme-theorieën
Centrale coherentie – Frith
Centrale coherentie – Frith

[/three_columns_one]

[three_columns_one_last]

Executieve functies – Ozonoff
Executieve functies – Ozonoff
Theory of Mind (ToM) – Baron Cohen
Theory of Mind (ToM) – Baron Cohen

[/three_columns_one_last][divider][/white_box]