sociale communicatie

Communicatie

Autisme wordt gekenmerkt door twee domeinen: Sociale communicatie en Bijzondere gedragingen. Sociale wederkerigheid, non-verbale communicatie, en relaties begrijpen, onderhouden en ontwikkelen, worden allemaal beïnvloed door overgevoeligheid. Overgevoeligheid is misschien wel het belangrijkste element in het tweede domein. In die zin staan die twee domeinen niet los van elkaar.

In deze sectie gaat het om de communicatie. Waar lopen met autisme tegen aan, en minstens even belangrijk, welke aanpassingen zijn er mogelijk? Aanpassingen die misschien niet groot hoeven te zijn, maar wel een groot effect kunnen hebben.

Ik heb een poging gedaan om te vertellen hoe het voor mij is, wat mijn ervaringen zijn. Dat is persoonlijk. En om aan de andere kant een algemeen beeld te schetsen. De verschillen tussen mensen met autisme, ADHD en HSP zijn groot. Toch lopen we allemaal tegen hetzelfde aan: we zijn gevoelig voor prikkels, voor sferen, voor veranderingen. We zijn (over-)gevoelig voor hoe anderen op ons reageren, en daardoor kunnen we soms zelf iets minder effectief communiceren dan we zouden willen. Of dan we zouden kunnen wanneer we meer energie hadden gehad. Energie die bij ons snel op is. Waardoor we ofwel ons terugtrekken en onhandig worden (autisme) ofwel heeeeeeel druk worden (ADHD) ofwel nog gevoeliger worden (HSP).

Meer lezen:

[portfolio display_types=true display_tags=true include_type=’communicatie’ columns=3 showposts=3]