De zonzijde van de medaille

De zonzijde van de medaille

Kwaliteiten, Diversiteit en inclusiviteit, Verschillende persoonstypes, Stereotype sterke kanten. Kortom: de zonzijde van de medaille.

Want er wordt vaak een nadruk gelegd op de lastige kant van autisme, en die is soms tergend lastig, dat weet ik wel. Toch zit er een enorme kracht in het accepteren van de pijn die achter die last zit. Ik heb veel mensen met autisme leren kennen als sterke,  autenthieke en vooral mooie persoonlijkheden, met hele diverse en bijzondere kwaliteiten. Of het nu gaat om tekenen/schilderen, borduren, kleding ontwerpen, muziek maken, gefocused specialiseren in een onderwerp, schrijven, genieten van kleine details, buiten de box kunnen denken, goed zijn in structureren of analyseren, loyaal en integer zijn, dat zijn allemaal kwaliteiten die bij autisme horen. Niet iedereen heeft alles, toch heeft iedereen hier wel een paar van. Net zozeer als de levenslessen die wij toch vaak vroeger leren dan gemiddeld.

Die andere kant is er ook. En ik wil dat laten zien, omdat ik geloof in de toekomst van mensen met autisme, en vooral in de toekomst van kinderen met autisme. Ik geloof in hun eigenheid en in de kracht die daarvan uit gaat. Hoe mooi zou het zijn als dat het beeld wordt dat mensen van autisme hebben?

[portfolio display_types=true display_tags=true  include_type=’de-zonzijde’ columns=2 showposts=20]