beroepen autisme arbeidsmarkt

Autisme beroepen

Waarom kiezen autisten voor een beroep?

Of een studie? Welke rol spelen vaardigheden hierin? En de kwaliteiten die iemand heeft? En de normen en waarden? En hoe makkelijk je aan een baan komt? Of hoeveel geld ermee te verdienen is? Wat zijn geschikte autisme beroepen?

Autisme wordt over het algemeen gekenmerkt door problemen in de communicatie en overgevoeligheid voor van alles. Aan de andere kant is intrinsieke motivatie kenmerkend, waardoor de beschikbaarheid van banen en het salaris misschien minder doorslaggevend zijn in de beroepskeuze.

Verwachtingen bepalen je kans van slagen

In welke beroepen zit een creatieve component, naast gestructureerde taken en bezigheden? Hoeveel behoefte heb je aan afwisseling? Wat zijn je verwachtingen? Te hoge of te lage verwachtingen of verkeerde verwachtingen kunnen de kans van slagen in een baan de das om doen. En door een gebrekkige ToM kan het lastig zijn om een goed beeld te hebben van een toekomstige baan. Kan je vantevoren stage lopen? Ken je mensen met dit beroep, met wie je een dag mee mag lopen? Waar lopen anderen tegenaan?

Heb je voor jezelf duidelijk waar een baan of studie of stage aan moet voldoen? En wat is volgens jou een auti-vriendelijke baan? Dat sommigen het in de praktijk misschien kunnen, betekent niet dat je het theoretisch moet willen. Zorg dat je weet hoe je bent. En wees wie je bent !

Beroep beroepen autsime
Voor een heldere uitleg over welke beroepen geschikt zijn voor mensen met autisme, een artikel van PAS.

Volgens mij hebben de meeste mensen grote dromen als ze klein zijn: piloot, dierenarts, profvoetballer. Of archeoloog. Voor de meeste mensen geldt: je dromen laat je los en dan kies je iets meer realistisch en breng je met goed geluk af en toe een bezoek aan de plaatsen van je dromen.

Laat je dromen los en volg je passie

En dan: binnen elke beroepsgroep heb je de meer en minder auti-vriendelijke variant. Wanneer je zou kiezen voor een para-medisch beroep, maakt het nogal uit of je tandtechnicus bent, of ambulance verpleegkundige. In het laatste geval wordt er een groot beroep gedaan op de kwaliteiten “werken met mensen” en “hulpverlener”, precies die kwaliteiten die we soms denken te hebben, maar waar anderen het niet mee eens zijn.

Als je keuze hebt, zou ik je aanraden om voor de meer technische kant van je beroep te kiezen. Want daarin zijn we, over het algemeen, juist weer beter dan we zelf denken. Hoewel het best kan zijn dat jij iemand met autisme bent die wel vooral geschikt is voor de mensen-kant. Je zal echt niet de eerste autist zijn die voor de klas staat, of arts is, of verpleegkundige.

 

Met autisme kan je van alles worden. Om een paar voorbeelden te geven, hieronder een lijst van mensen die open zijn over hun autisme. Geen grote namen (althans, de meeste niet), om te laten zien dat alles mogelijk is. Het belangrijkste is dat je uiteindelijk in een beroep terecht komt dat bij je past:

Temple Grandin Hoogleraar zo├Âlogie, Psycholoog en Schrijfster
Emran Mian Jurist, Politiek adviseur en Schrijver
Jose Spruyt Econoom, Controller
Leander Westerbeek van Eerten Adviseur, Trainer
Anouschka Schutte Vertaler Engels/Spaans-Nederlands
Jan Groenhof Veiligheidsexpert
Loek Test engineer
Maurice vd Goor Verkoper, Kassier
Diederik Weve Ingenieur
Simon ICT-er
Pieter R&D engineer materialen
Carlo Post Programmeur
Marieke Docent Techniek aan het HBO
Jaap Brand Biostatisticus
Kees Momma Archivaris
Roy Interne webwinkel Politie Haaglanden
Barbara de Leeuw Pedagoog, Coach
Annemiek Koster Wetenschapper (te beluisteren )
Sjoerd Klerk Fietskoerier
Paula Spel- en meubelmaaktster
Rinke Facilitair medewerker

Portretten van mensen met autisme en hun beroepen: