Grap of niet? Autisten-humor!

Maar jij hebt gevoel voor humor…

Hebben autisten gevoel voor humor? Jazeker, mensen met autisme kunnen een zeer verfijnd gevoel voor humor hebben. Of een plat gevoel voor humor, of een bulderend gevoel voor humor.

Kort na mijn diagnose begon ik aan mijn gevoel voor humor te twijfelen. Zoals ik aan alles van mezelf begon te twijfelen. De psychologe die mij getest had was heel aardig, ze heeft me ook nog opgemonterd, want ik zag mezelf wel heel zwart na alle checklists van anderen over mijn onvolkomenheden. Ze zei dat ik prettig ben in het contact, vriendelijk, betrokken en gevoel voor humor heb. En me geen zorgen hoef te maken.

Woordgrapjes

Gevoel voor humor? Ja! Een ander soort humor? Ja!

Het meeste houd ik van woordgrapjes. Van dingen letterlijk nemen, die niet zo letterlijk bedoeld zijn. Een foto zoals hierboven vind ik echt humor. Daar kan ik smakelijk om lachen. Dagelijks maak ik mee dat ik dingen verkeerd begrijp, omdat ik ze te letterlijk neem. Meestal kan ik er achteraf de humor wel van inzien, vaak is het gewoon ook grappig. Wat ik doe is er op terug komen (anders blijft het enorm hangen bij mij) en er dan samen met de ander om lachen. Dat werkt voor mij goed, omdat ik zo ondanks mijn onhandigheid toch in staat ben om een verbinding met anderen te maken.

Beelddenkers

De andere vorm van humor, die denk ik eigen is aan autisme, zijn beeldende grapjes. Dingen die niet kloppen, cartoons, karikaturen.

autisten humor

De kracht van de herhaling

Wanneer ik zelf een grap maak, vind ik het leuk als er herhaling in zit. Wanneer een ander een grap maakt, kan ik heel kriegelig worden van de herhaling. Toon Hermans had daar een handje van, ik kon daar niet naar luisteren. Zijn stem en zijn herhalende humor riepen een enorme weerstand bij mij op.

“Normale” humor

Wat ik absoluut niet grappig vind, wat voor mij geen humor is, dat zijn bloopers. Van die video-homefilmpjes waarin het kind over de hond struikelt en ze allebei in paniek spartelend in een badje belanden. Dat vind ik zielig. Dan zeggen ze dat autisten geen empathie hebben, ik vind het wreed om die beelden openbaar te maken en daar met hele volksstammen hard om te lachen. Ik ben blij dat mijn ouders nooit blooper-filmpjes van mij hebben gemaakt, en ze al zeker niet hebben opgestuurd.

Meer lezen over autisme en humor door een autisme-deskundige klik hier!

Meer lezen over autisme en humor door een ervarings-deskundige klik hier!