Elk nadeel heb zn voordeel

Zwart/wit bestaat niet

De voordelen van autisme zijn misschien wel even subjectief als de nadelen. Ik ervaar zelf veel voordeel van mijn autisme. Bijvoorbeeld (en de lijst is eindeloos):

  1. Doordat ik recht door zee ben en altijd op dezelfde manier reageer (rigide) ben ik goed voorspelbaar voor anderen. Mijn partner en kinderen vinden dit fijn, omdat het een vorm van veiligheid is (aldus bij navraag)

  2. Door mijn autisme heb ik een goed oog voor details. In nagenoeg alle kunstuitingen gaat het om details. Of zoals schrijvers zeggen: God zit in de details. 

  3. Door mijn autisme ben ik zeer gestructureerd en kan ik goed gestructureerd denken, waardoor ik makkelijk situaties en problemen analyseer

  4. Door mijn autisme sta ik ver af van conventies en mis ik meestal “wat hoort”, waardoor ik vaak met verrassende oplossingen en ideeën voor de dag kom (het out of the box-denken)

  5. Doordat alle prikkels bij mij sterk binnen komen ruik ik in een vroeg stadium wanneer mijn kinderen iets onder de leden hebben en kan ik tijdig maatregelen nemen, waardoor ze zelden ziek zijn

  6. Door mijn autisme en mijn afkeer van veranderingen doe ik zeer lang met mijn vriendschappen en met mijn werkgevers

Enzovoort. 

Veel hangt af van wat er verder op je pad komt/is gekomen. Het autisme zelf is niet de enige factor die bepaalt hoe we zijn. We zijn zoveel meer nog dan ons autisme.

Wat de nadelen van autisme betreft, ik vind niet zoveel dingen erg aan mezelf, ben redelijk tevreden. 

  1. Meer energie hebben is wel een wens

  2. Beter kunnen loslaten en niet overal in blijven hangen terwijl de rest al zeven stappen verder is, staat ook op mijn verlanglijstje

  3. Weten wanneer de ander is uitgesproken had me een fijne vaardigheid geleken. Maar ja, je kan niet alles hebben.

Filed under: