Erfelijk

Erfelijk

De appel en de boom

Wanneer ik mensen ontmoet en ze hebben kinderen met de diagnose, dan denk ik vaak: de appel kan toch niet heel ver van de boom vallen. De kinderen moeten het van iemand hebben. Want de gedragskenmerken die wij autisme noemen zijn erfelijk. Zeker als meerdere kinderen binnen een gezin of familie autisme hebben, moet er toch een lichtje gaan branden.

Er zijn talloze onderzoeken gedaan naar erfelijkheid. Daaruit komt dit steevast als conclusie. Wat ze er niet bij vertellen, is dat deze erfelijkheidsonderzoeken lager functionerend autisme betreffen, en dat als je hoger functionerend autisme meeneemt in bijvoorbeeld het tweelingen onderzoek, de erfelijkheidsfactoren waarschijnlijk hoger zijn. In onderstaand literatuuronderzoek wordt binnen gezinnen met autisme gesproken van een herhalingsrisico van 2-3%. Op dit moment is de prevalentie inclusief herhalingsrisico binnen gezinnen waarvan één van de leden autisme heeft hoger dan dat. Toch gaat dit onderzoek al uit van erfelijkheid:

 

Het is goed om te weten dat je autisme hebt, zodat je dat eventueel kan herkennen in je kinderen en ook voor hen tijdig de juiste maatregelen kan nemen. Een diagnose is daarmee niet alleen voor je zelf, juist ook voor je kinderen. Het is fijn voor kinderen met autisme om te weten dat ze niet de enige zijn met de diagnose. Ze hebben dan een voorbeeld van een volwassene met autisme. En ze zijn niet bijzonder, er zijn geen privileges (wel aandacht en rekening houden met) en ze horen er bij.

Ik ben heel benieuwd hoe we er over vijf of tien jaar over denken.

[white_box]In de categorie ‘Uit de kast’:

[three_columns_one]

Comorbiditeiten
Comorbiditeiten
Erfelijk
Erfelijk

[/three_columns_one]

[three_columns_one]

diagnosticeren uit de kast
uit de kast
Diagnose ja of nee
Diagnose ja of nee

[/three_columns_one]

[three_columns_one_last]

Autisme uitleggen
Autisme uitleggen
interventies behandeling
Op zoek naar de juiste interventies

[/three_columns_one_last][divider][/white_box]