Tussen de woorden door

Wat ze er niet bij vertellen…

Het meeste van wat mensen zeggen, ligt niet in de woorden die ze gebruiken, maar in alles rondom die woorden

De klank van de stem, op en neer gaande stemhoogtes, de snelheid van praten, de woorden die wel of juist niet gebruikt worden. Er zitten zoveel verborgen boodschappen in gesproken tekst. Het is lastig die boodschappen altijd te begrijpen. En zo mogelijk nog lastiger om zelf het juiste stemgebruik toe te passen op het juiste moment.

Monotoon stemgebruik

Het komt nogal eens voor dat mensen met autisme een vlakke stem hebben, of te saai, te hard (!!!) of te zacht praten. Of geen controle over hun stem hebben. Mijn advies is om hier iets aan te doen, omdat dat vrij eenvoudig opgelost kan worden met logopedie.

Logopedie bij volwassenen is betrekkelijk normaal

Logopedie voor volwassenen is redelijk normaal. Voor sommige beroepen, onder andere de lerarenopleiding, is het verplicht, omdat goed stem gebruik belangrijk is voor hoe je overkomt, en in het belang van je stem als je veel praat. Daarnaast hebben volwassenen om allerlei redenen logopedie, wat vaak in het nieuws is, is dat BN-ers logopedie hebben “in verband met knobbeltjes op stembanden”. Een typische ‘zangers’-kwaal. Kortom, het is betrekkelijk normaal om hulp te zoeken voor je stemgebruik. Ik zou me daar niet te sappel over maken.

Geschreven tekst

Voor mensen met autisme kan een grote meerwaarde zitten in geschreven tekst, vooral voor diegenen die zich schriftelijk wel kunnen uitdrukken en mondeling niet. Het voordeel van geschreven tekst is dat er veel minder tussen de regels staat, doorgaans, dan bij mondelinge tekst.

I just love WhatsApp!

Heb kort geleden een groep aangemaakt getiteld “gezin”. De voordelen van WhatsApp:

  1. Mensen die moeilijk uit hun woorden komen tijdens het praten, maar schriftelijk wel goed zijn, kunnen zichzelf beter kenbaar maken
  2. Iedereen doet op zijn/haar eigen tempo mee aan de communicatie (en als binnen één gezin grote verschillen zijn in verwerkingssnelheid, dan is het heel fijn dat dit kan)
  3. Je kan het wie wat waar hoe en wanneer vastleggen, daar is dan geen discussie meer over, want iedereen kan het altijd op zijn eigen telefoon nalezen

Daarna heb ik de huisregel ingesteld: ‘geen WhatsApp aan het Paasontbijt’. Geen telefoons/beeldschermen aan tafel tijdens het eten (hoewel we dat wel een keer gedaan hebben, was heel leuk voor een keertje  )

Telefoneren

Tja, wat zal ik zeggen, ik heb hier drie telefoons voor mijn neus staan, en ik neem alleen op als ik eerst een berichtje krijg dat er gebeld wordt, en dan aangegeven heb dat ik wil opnemen (nummer herkenning). Volgens mij worden mijn collega’s er helemaal mesjogge van.

Ik neem alleen de telefoon op, als ik het telefoontje verwacht

Met mijn vriendinnen daarentegen kan ik, als ik wil, echt uren aan de lijn hangen. En leg dat maar eens uit… Dat geldt overigens ook voor ‘zomaar langskomen’ zonder vooraankondiging. Dan kan ik mega-bot reageren, omdat het voor mij lastig is om te schakelen, om iets anders te doen dan in mijn hoofd zit, om sowieso van de éne activiteit over te stappen op de andere activiteit. De andere kant is dat ik heel blij kan worden van plotseling bezoek, wanneer ik eenmaal aan het idee gewend ben.