Archief

overprikkeling bij autisme

Storende geluiden

Overprikkeling door geluid

Wat zijn storende geluiden? Dat is heel persoonlijk. Mijn partner hoort niets bij de buren en verwondert zich er soms om waar ik mij allemaal aan stoor. Ik hoor alles bij mijn buren.Toen ik nog niet wist dat ik autisme had zei ik er vaak wat van. Zij keken dan vreemd op, en van hun andere buren weet ik dat ze zich er niet aan storen. Dus dat het aan mij ligt. Ik kan wel willen dat anderen met veel kosten mijn problemen oplossen, zonder dat ik daar verantwoordelijkheid voor hoef te nemen. Tja, wie wil dat niet? Als het probleem aan mij ligt, ligt de oplossing ook bij mij…

Er bestaat van alles op het gebied van geluiddemping. Van over-ear beschermers (die ze in de bouw gebruiken), tot kneedbare wasbolletjes, siliconen plug-ins, plug-ins met noise cancelling voor op je telefoon en, voor wie iets dieper in de buidel wil tasten, overear koptelefoons met noise canceling.

Het gebruik, wat lekker zit, is persoonlijk. Zo kreeg ik de noise silicon doppen moeilijker in mijn oor dan de wasbolletjes van ohropax. Mijn dochter vond ze wel lekker zitten.

En dan zijn er nog… de op maat gemaakte oordoppen met geluiddemping. Vele autisten hebben op maat gemaakte doppen voor het slapen. De oordoppen hebben filters. Je kan oordoppen nemen waarmee je niets hoort behalve je kind. Of juist oordoppen waarmee je je kind ‘s nachts niet meer hoort. Ik heb de eerste optie, maar de laatste optie lijkt me eigenlijk ook wel wat 😛 .

Overdag heb ik vaak een koptelefoon in, dempt ook. Het voordeel van een koptelefoon met muziek, en eventueel noise canceling, is dat je niet alle prikkels wegneemt, en in plaats daarvan de prikkels doseert. Doseren van prikkels is een belangrijk stuurmiddel bij autisme. Op die manier kan je zowel onder- als overprikkeling voorkomen en desensibilisering bevorderen.

Er is bij autisme sprake van een precair evenwicht, waardoor bij de meesten een mate van desensibilisatie optreedt door blootstelling aan prikkels. Het volledig en permanent wegnemen van alle prikkels verergert de kwaal, en maakt daarom geen deel uit van de richtlijnen.

Dus oordoppen mag je om die reden alleen met beleid gebruiken. En het volledig geluid-dicht maken van woningen voor autisten is onwenselijk (verergert het probleem).

[three_columns_one]

overprikkeling storende geluiden
Oorkappen gaan over de oren en beschermen tegen harde geluiden. Ze worden gebruikt in de bouw, op vliegvelden en in andere beroepen waar er veel geluidsoverlast is.

[/three_columns_one]
[three_columns_one]

overprikkeling storende geluiden
Oordopjes gaan in de oren. Er zijn er van was, van siliconen en van verschillende andere materialen. In soorten en maten. Er zijn er zelfs met diverse filters, waardoor bepaalde type geluiden kunnen worden buiten gesloten.

[/three_columns_one]
[three_columns_one_last]

overprikkeling storende geluiden
OTO-plastieken zijn op maat gemaakte oordoppen. Hier kunnen filters in gezet worden. Deze gehoorbeschermers hebben het hoogste draagcomfort. En in de doorzichtige versie ziet niemand dat je oordoppen draagt.

[/three_columns_one_last]
[divider]

Onderprikkeling op geluid

Wat ook nog wel eens voor komt bij autisme, is onderprikkeling op geluid. Dan is er behoefte om een rock-concert bij te wonen, naar een voorstelling te gaan van Stomp (die overal geluid uit halen, een zalige voorstelling voor autisten).

En leg dat maar eens uit, dat je niet tegen het zachte tikken van de klok kan, of tegen het zoemen van een TL-lamp, en dan vrijwillig en met plezier twee uur naar dit soort herrie-mafkezen gaat kijken en luisteren:

Werk

Mag ik een paar tips geven, als het niet uitkomt, sla mij gerust om de oren 😛

Een kamer alleen is leuk, maar het gevaar bestaat dat collega’s over je gaan roddelen of jaloers worden. Rudy Simone beschrijft dat vrij expliciet in haar boek Aspergers on the Job. Wanneer een tussenoplossing mogelijk is (bijvoorbeeld een halve dag alleen zitten of met een andere rustige collega verder weg bij het lawaai zitten), dan kan dat soms schelen.

Mijn leidinggevende heeft mij een setje plugin-oordoppen gegeven. Één van mijn kamergenoten staat er namelijk op dat de radio aan staat (Sky, of all worse case scenarios!!!) en de deur open. Voor mij werken die oordoppen goed. Zij werkt deeltijd, drie dagen, en ik werk één dag in de week thuis, dus ik heb maar twee dagen last van Sky-radio in totaal. Of last is het eigenlijk niet meer, ik houd enorm van gezelligheid en vind het heerlijk op onze werkkamer. Dan draai ik op mijn oordoppen achter elkaar hetzelfde nummer, urenlang, daarop kan ik mij goed concentreren.

Het is maar goed dat ik dan oordoppen in heb, de rest zou gek van mij worden!

[white_box]In de categorie ‘Zintuigelijke waarneming’:

[three_columns_one]

Zintuigelijke waarneming
Zintuigelijke waarneming
overprikkeling bij autisme
Storende geluiden
meltdown bij autisme
Meltdowns

[/three_columns_one]

[three_columns_one]

Overprikkeling
Overprikkeling – weten wat je voelt schema
sensorische overprikkeling
Sensorische overprikkeling – liever doseren dan elimineren

[/three_columns_one]

[three_columns_one_last]

prikkels en informatieverwerking
prikkels en informatieverwerking
autisme risicomanagement
autisme risicomanagement

[/three_columns_one_last][divider][/white_box]