Archief

gedachten uitdagen

Gedachten uitdagen

Weten wat de ander denkt? Vraag het!

Het is niet altijd duidelijk wat de intentie is van de ander. En wat doe je dan? Invullen. Beter zou zijn om open vragen te stellen. Wanneer kinderen met autisme leren open vragen stellen, hebben ze op volwassen leeftijd minder last van hun autisme.

Wat moeten volwassenen met autisme doen? Leren om open vragen te stellen, om hun eigen gedachten te bevragen: klopt het wat ik denk? Is het terecht wat ik denk?

Om teleurstelling te voorkomen zijn we namelijk geneigd om bij het invullen van de intentie van de ander uit te gaan van het doemscenario. Een meer rooskleurig scenario kan helpen om de interactie in een positievere flow te brengen.

Houd eens een dag bij wat je denkpatronen zijn. Wat leert dat je?

Daarvoor is het handig om een pen en papier te pakken, en je gedurende een dag of wat bij alles wat je denkt (in ieder geval elke heftige gedachte) na te gaan in welke van onderstaande categorieën deze gedachte valt. Daarna is het mogelijk om de gedachte te corrigeren. Na veel oefening hoeft dit niet meer achteraf op een blaadje, dan kan je misschien op het moment zelf de gedachte corrigeren.

Negatieve denkpatronen:

Denkpatroon Voorbeeld Gecorrigeerde gedachte
Zwart-wit denken Verkopers zijn gladde jongens en nooit te vertrouwen, ze proberen me altijd van alles aan te smeren dat, hun enige belang is hun eigen belang. Verkopers hebben kwaliteiten die meestal goed aansluiten bij mijn kwaliteiten, waardoor we een sterk team zijn als we samenwerken.
Overgeneraliseren Mensen vinden mij raar, want autisten zijn raar, en niemand neemt mij ooit serieus Mensen vinden mij uniek, daarmee geef ik hen de ruimte om op hun beurt en op hun manier uniek te zijn. Daarom  wordt vaker naar mij geluisterd dan ik denk.
Beperkt waarnemen Mijn leidinggevende vindt dat ik te vaak of niet vaak genog dingen aangeef, ik ben hem/haar tot last. (Bij navraag blijkt dit nooit waar, toch is dit iets dat ik vaak denk, ongeacht de leidinggevende). Mijn leidinggevende verwondert zich soms over hoe mijn hoofd werkt en hij/zij vindt het fijn hoe ik de dingen aangeef. Hij/zij kan mij goed inschatten, doordat ik open ben.
Rampdenken Collega krijgt een leuke klus die ik had willen hebben, daar gaat mijn kans op leuke klusjes, ik ben niet goed genoeg Collega krijgt die leuke klus, dan komt daar meer aandacht voor en is de kans groot dat ik ook iets leuks daarin mag doen. Misschien vooral die dingen waar ik echt goed in ben.
Self-fulfilling prophecy Wanneer ik een deel van mijn werk overdraag, ben ik de controle kwijt en wanneer ik de controle kwijt ben, kan ik niet meer goed mijn werk doen. Wanneer ik werkzaamheden overdraag kan ik met beter focussen op wat blijft en heb ik meer speelruimte om dingen op te pakken die ik leuk vind.
Personaliseren Een medecursist loopt boos de zaal uit, omdat ik iets verkeerd heb gezegd Een medecursist loopt boos de kamer uit omdat ze boos is, dat gebeurt soms (achteraf bleek ze inderdaad om iets heel anders boos, en had ze mij niet eens opgemerkt…)
Rationaliseren Ik heb een rotopmerking gemaakt, omdat zij… en hij… en als zij, dan…! Ik heb een rotopmerking gemaakt. Dat spijt me.

G-schema

 
[white_box]In de categorie ‘Op zoek naar de juiste interventies’:

[three_columns_one]

interventies behandeling
Op zoek naar de juiste interventies
mindfulness bij autisme
mindfulness bij autisme
gedachten uitdagen
gedachten uitdagen

[/three_columns_one]

[three_columns_one]

Overprikkeling
Overprikkeling – weten wat je voelt schema
Signaleringsplan maken
Signaleringsplan maken
energielog werkactiviteiten
Energie in je werk: meten is weten

[/three_columns_one]

[three_columns_one_last]

Diagnose ja of nee
Diagnose ja of nee
denkpatronen veranderen
Denk om!
autisme risicomanagement
autisme risicomanagement

[/three_columns_one_last][divider][/white_box]