Archief

Overprikkeling

Overprikkeling: Een weten wat je voelt – schema maken

Grip op overprikkeling – stap 1

De eerste stap is voor jezelf duidelijk krijgen wanneer je hoeveel last hebt van welke prikkels – weten wat je wanneer voelt. De tweede stap is om te weten wanneer je in welk energieniveau zit.

Daarna kan je:

  1. zorgen dat je meer bewust wordt van deze prikkels en van je huidige energieniveau, bijvoorbeeld door mindfulness

  2. De prikkels doseren: wegnemen als je overprikkeld bent of te laag in je energie zit en toevoegen als je a. onderprikkeld bent of b. genoeg energie hebt om je prikkeltolerantie op te bouwen.

Inzicht in je eigen prikkelgevoeligheid

Tip: loop eens een blote-voetenpad, een sensatie voor al je zintuigen

Het beste kan je per zintuig een schema maken met voorbeelden van overprikkeling en onderprikkeling, wanneer deze het meest voor komen en wat er in jouw geval bij helpt. Om een voorbeeld te geven, staat hieronder een overzicht van wat ik zoal voel aan onder- en overprikkeling. Het wanneer houd ik even voor mijzelf, dat is een kwestie van een extra kolom aan je lijst toevoegen. Ik kan iedereen van harte aanbevelen om een keer zo’n overzicht te maken, omdat dat duidelijk maakt wat zintuiglijke informatie doet met je energie-niveau. Bovendien werkt het, in ieder geval voor mij, geruststellend wanneer ik weet wat ik in een bepaalde situatie kan doen. Dat geeft mij richtlijnen en handvatten, zodat ik zelf bewuste keuzes daarin kan maken.

 

Zintuig Onderprikkeling of overprikkeling? Waarvan raak je onderprikkeld? Waarvan raak je overprikkeld? Wat kan je doen?
Auditief Overprikkeling Radio/achtergrondgeluiden Gebruik oordoppen, of een koptelefoon met noisereduction – heb je wel/niet de mogelijkheid om je terug te trekken?
Auditief Onderprikkeling Stilte Gebruik koptelefoon voor eigen muziek
Reuk/geur Overprikkeling Deodorant en parfum van collega’s, wij hebben één iemand in het gebouw en ik ruik het als ze binnen een uur voor mij ergens is geweest, ga daar bijna van over mijn nek, van haar parfum (en leg dat maar eens uit!) – zweetgeuren – Sinaasappelaroma om arbeidsproductiviteit te verhogen – ozon van printers – Stof en chemicaliën – Mensen die hun handen niet hebben gewassen na hun toiletgang, of met te geurige zeep Bijhouden wanneer mensen gewoonlijk ergens zijn, en dan omlopen of op een andere werkplek gaan zitten, frisse lucht opzoeken, een raam open zetten – Bespreekbaar maken – Soms kan je aan geuren wennen, wanneer je jezelf er langer aan bloot stelt, dan ruik je ze niet meer zo sterk
Visueel Overprikkeling TL-licht, zonlicht, te donker licht of te licht licht en vals licht – eindeloze stapels papieren op een bureau Een pet of een zonnebril bril dragen – De kleuren of de lichtintensiteit van je beeldscherm wijzigen – Dim het licht – Vraag om een plaatsje bij het raam of juist niet – Zorg voor een constante lichtbron
Visueel Onderprikkeling Te witte muren of te weinig rommel, van sereniteit word ik onrustig Posters ophangen, van een rustig blauw meer of een panorama-uitzicht in de bergen
Tast Overprikkeling Temperatuur, de airco, de verwarming – knellende kleding, sieraden, schoenen – Kleding die kriebelt of jeukt – Collega’s die je aanraken – kleverige kleren, het soort plastic van de pen of, gelukkig wordt dat niet meer gebruikt: glad kopieerpapier (rillingen krijg ik daarvan) Kleed jezelf in laagjes, dan kan je gedurende de dag iets uit of aantrekken, om de temperatuur voor jezelf comfortabel te houden – Leg een vest of poncho op je werk, voor het geval het onverwacht koud is – Zoek kleding uit van zachte stoffen, bij voorkeur ademende stoffen zoals katoen, maar ook fleece geven over het algemeen minder overprikkeling – Laat je collega’s weten of en wanneer ze je mogen aanraken – leren wat lekker zit en leuk staat: Stress verhoogt de sensorische overgevoeligheid.
Tast Onderprikkeling Te losse kleding – Behoefte om te friemelen Een riem, of een strak zittend hemd helpen tegen onderprikkeling – Zorg voor wat ‘friemeldingen’ in je la of etui, bijvoorbeeld een friemelpen, of een tangle, paperclips, elastiekjes, etcetera
Propriocepsis Overprikkeling Behoefte aan druk, vastheid Draag een riem, die je strak aan kan trekken, strakke onderkleding. Of misschien is het mogelijk een drukvest te dragen?
Propriocepsis Onderprikkeling Behoefte om te wiebelen Is het mogelijk om een wiebelkussen te hebben, of een kniestoel, of een deel van de dag staand te werken? Hang een hangmat in je huis, of een hangstoel, zodat je aan je wiebelbehoefte kan voldoen op een dag.
Info/gedachten/algemeen In welke mate, wanneer, etc. Bijvoorbeeld drukke meetings, met veel aanwezigen of waarbij veel informatie in korte tijd wordt gegeven Vaker pauzeren/even uitrusten/kort buiten wandelen –  Korte mindfulness of ontspanningsoefeningen oefeningen – Zorgen dat je goed uitgerust bent (van tevoren (thuis) ontprikkelen) – Goed voor jezelf zorgen (gezond eten, slapen, niet roken/alcohol drinken) – Voldoende water drinken (zodat je je afvalstoffen kwijt kan) – Drukke dagen meer spreiden over de week

[white_box]In de categorie ‘Zintuigelijke waarneming’:

[three_columns_one]

Zintuigelijke waarneming
Zintuigelijke waarneming
overprikkeling bij autisme
Storende geluiden
meltdown bij autisme
Meltdowns

[/three_columns_one]

[three_columns_one]

Overprikkeling
Overprikkeling – weten wat je voelt schema
sensorische overprikkeling
Sensorische overprikkeling – liever doseren dan elimineren

[/three_columns_one]

[three_columns_one_last]

prikkels en informatieverwerking
prikkels en informatieverwerking
autisme risicomanagement
autisme risicomanagement

[/three_columns_one_last][divider][/white_box]

[white_box]In de categorie ‘Op zoek naar de juiste interventies’:

[three_columns_one]

interventies behandeling
Op zoek naar de juiste interventies
mindfulness bij autisme
mindfulness bij autisme
gedachten uitdagen
gedachten uitdagen

[/three_columns_one]

[three_columns_one]

Overprikkeling
Overprikkeling – weten wat je voelt schema
Signaleringsplan maken
Signaleringsplan maken
energielog werkactiviteiten
Energie in je werk: meten is weten

[/three_columns_one]

[three_columns_one_last]

Diagnose ja of nee
Diagnose ja of nee
denkpatronen veranderen
Denk om!
autisme risicomanagement
autisme risicomanagement

[/three_columns_one_last][divider][/white_box]