Archief

diagnosticeren uit de kast

Uit de kast?

Wel of niet open zijn over autisme?

Of je uit de kast komt en wanneer hangt van zoveel factoren af. Het enige dat we kunnen doen is argumenten en voorbeelden voor en tegen opnoemen, zodat we elkaar helpen om ieder voor zich een juiste en afgewogen keuze te kunnen maken. Hoe graag autisten dat ook zouden willen, meestal is er geen zwart wit in het leven, is alles meer of minder grijs.

Uit de kast komen kan op vele plekken: thuis, bij je familie, bij je vrienden. Of op je werk. Misschien in een ruimere kring, buren, kennissen. Of volledig, waar iedereen het kan zien, bijvoorbeeld op Facebook. Tussen thuis en Facebook zit een wereld van verschil. In mijn geval zit daar ongeveer twee en half jaar tussen. En de gevoelstemperatuur was heel anders. In kleine kring voelde het als een opluchting, de benoeming van waar ik tegenaan loop. In grote kring was het meer iets van ‘ach, iedereen weet het toch al, dus waarom zou ik moeite doen om het verder geheim te houden?’ Nog steeds voelt het niet altijd veilig voor mij om volledig open te zijn. Ik vind het doodeng.

Wel uit de kast

Wat is het toch heerlijk om out te zijn op mijn werk!

Tussen de middag had ik een afsluitende lunch gehad voor het werkgroepje dat ik leidde. Daarbij heb ik de interne opdrachtgever bedankt dat hij regelmatig op de rem heeft getrapt wanneer ik teveel in details bleef hangen. Het was heel fijn om met hem samen te werken, omdat hij aan de ene kant sociaal vaardig is en aan de andere kant goed begrijpt waar ik tegen aan loop.

Mijn sterke kanten zijn echt informatie verzamelen, structureren en inzichtelijk maken, visueel en op schrift. En het was lekker om te doen waar ik goed in ben, en dan iemand naast me te hebben staan voor de dingen waar ik niet goed in ben.

Dit was zo’n dag waarop ik dacht: het is echt lekker om te mogen werken. Gek, hoe snel dat wisselt, een week eerder was ik overprikkeld, en dan deze week dat het me weer lukt om een goede planning te maken, en goed aan te geven waar de pijnpunten zitten, en daar zelfs grapjes over kan velen.

Dat komt misschien omdat ik in de tussentijd aan iemand op het werk had verteld hoe mijn hoofd werkt, wat ik allemaal denk en waarneem voordat ik van slag raak. Hij zei: “tjonge, dat je at allemaal zo opvat en er zoveel bij kan denken…”. Het inzichtelijk maken van onze binnenwereld voor de buitenwereld is de weg naar begrip en inclusie. En dat lukt niet altijd. Het lukt mij vaak niet. Soms wel, dat zijn de momenten waarop ik vleugels krijg.

  1. Uit onderzoek en ervaringen blijkt dat uit de kast komen op je werk beter is voor jezelf en voor je werkgever: Folder Werkpad
  2. Autisme is geen reden voor ontslag, niet aan de eisen van de functie voldoen is dat wel
  3. Uit de kast komen is afhankelijk van de werkplek, de persoon zelf, etc., in het algemeen is het beter om het wel te doen, het kan in individuele gevallen echter beter zijn om het niet te doen. Aan de andere kant, een beetje leidinggevende trekt zijn eigen conclusies, dan kan je beter foute conclusies voor zijn door open te zijn. Veel mensen hebben in een micro-seconde door dat iemand anders is, zelfs als ze niet kunnen duiden wat dat anders precies is. ‘Vreemd’ heet dat dan.
  4. Er is op zich veel te vinden over autisme en werk, er komt steeds meer informatie over beschikbaar. In sommige beroepsgroepen komt autisme regelmatig voor. Het is niet alsof ik de enige ben met kenmerken in mijn soort werk. Een collega heeft een kind met autisme en een andere collega kwam ik tegen bij de auti-oudergroep.
  5. Niet open kunnen zijn over je autisme zorgt voor extra stress, terwijl mensen met autisme zeer stress gevoelig zijn, en daardoor al over minder energie beschikken. Het uit de kast komen maakt daardoor dat je minder last hebt van je autisme.
  6. Het leven is zoveel simpeler als de omgeving op de hoogte is. Wat ik zeg: op de momenten waarop ik volledig mijzelf kan zijn, krijg ik vleugels.

Presentatie ‘autisten uit de kast’

Folder over autisme en werk van de NVA

Bijbehorende site (inclusief een werkgeversfolder!)

Niet uit de kast

Er zijn twee hele belangrijke argumenten om je diagnose of vermoeden van autisme niet te delen:

  1. Het is medische info, die je officieel met niemand hoeft te delen (HRM en je werkgever en manager hebben geen recht op deze informatie
  2. Wanneer je er een slecht gevoel bij hebt, is dat een belangrijke reden om deze informatie niet te delen. De meeste mensen met autisme die ik ken hebben namelijk een haarfijne intuïtie (ondanks het feit dat ze de plank soms behoorlijk mis kunnen slaan)

Daarnaast zijn er (werk-)omgevingen die zich minder lenen voor het  ‘uit de kast komen’, zoals wanneer je leerkracht bent, of sommige beroepen in de gezondheidszorg, wanneer je een publieke functie bekleed (burgemeester of wethouder bent, bijvoorbeeld), of wanneer je een hogere managementfunctie hebt. Of wanneer je bij een organisatie werkt die niet open staat voor autisme.

In de privé-sfeer kunnen er eveneens zwaarwegende argumenten zijn om niet open te zijn over je autisme. Hoewel ik iedereen in ieder geval in de privé-sfeer een bepaalde mate van openheid gun.

Wanneer je besluit niet uit de kast te komen, is het zaak om duidelijk en neutraal aan te geven wat je wil, waar jouw kracht ligt, en wat je precies van je collega’s verwacht. Je kan best tegen een collega’s zeggen dat je het lastig vindt om in een vergadering je aandacht over meerdere mensen te verdelen, dat je van stilte houdt, dat je even tijd nodig hebt om op gang te komen. Of dat jet iets verkeerd hebt begrepen, en vragen of ze duidelijker naar je willen communiceren. Op dat niveau zou ik gaan zitten met de collega’s.

Uitzendbureau’s

Werken voor uitzendbureau’s is een leuke manier om wat verschillende werkgevers te leren kennen, of kennis te maken met verschillende type functies. Je hoeft niet te zeggen dat je autisme hebt voor een tijdelijke klus. Belangrijk is aan te geven wat je wel en niet kan (daar zou ik wel betrekkelijk eerlijk over zijn, vooral dat laatste), en wat je wil, voor hoeveel uur en op welke dagen.

Wat je ook kan doen is op hun websites kijken. De grotere organisaties hebben allemaal een website, met specificaties naar bedrijfstak.

[white_box]In de categorie ‘Uit de kast’:

[three_columns_one]

Comorbiditeiten
Comorbiditeiten
Erfelijk
Erfelijk

[/three_columns_one]

[three_columns_one]

diagnosticeren uit de kast
uit de kast
Diagnose ja of nee
Diagnose ja of nee

[/three_columns_one]

[three_columns_one_last]

Autisme uitleggen
Autisme uitleggen
interventies behandeling
Op zoek naar de juiste interventies

[/three_columns_one_last][divider][/white_box]