Wat is autisme?

Autisme is een afwijking ten opzichte van ‘normaal gedrag’ in de sociale communicatie en in wat heet ‘beperkt en repetitief gedrag’. Autisme komt voor bij ongeveer 2,5% van de mensen, wanneer je de definitie van ‘afwijking van normaal’ volgt.

 

Visies op autisme

Een definitiekwestie

ADD – autism deficit disorder – wat is dat? Voor mij is autisme een verklaringsmodel voor een verzameling persoonskenmerken, op het gebied van sociale communicatie en rigide-gedragingen, in de kern veroorzaakt door overgevoeligheid (ofwèl: “een afwijkende informatieverwerking”). Uiteindelijk is het een verzameling kenmerken, die gaan over de dingen anders zien. Over anders denken. Over anders … Lees verder Een definitiekwestie

autisme vooroordelen

10 dingen goed om te weten over je autistische vriend(in)

Syndroom van Asperger – Een column over de vooroordelen In een column schrijft journaliste Gwendolyn Kansen, zelf Asperger, over tien dingen die iedereen zou moeten weten over (hoog functionerend) autisme. Dit is een vertaling die ik heb gemaakt, onderaan staat de link naar de originele column. Hallo, ik ben Gwen Kansen, en ik heb het … Lees verder 10 dingen goed om te weten over je autistische vriend(in)

Neurotypisch – of NT

Is een benaming van diegenen die niet-autistisch zijn. It’s only fair to share… Gerelateerd

succesvol autisme

Autisme en succesvol?

Wat voor de éne succesvol autisme is, hoeft dat voor een ander absoluut niet te zijn Veel geld verdienen? Of jezelf mogen zijn? Of de maatschappij niets kosten? Op jezelf kunnen wonen? Een relatie hebben en/of kinderen? Vier keer per jaar op vakantie gaan? In balans zijn? Met beide voeten op de grond staan? Een … Lees verder Autisme en succesvol?

Comorbiditeiten

Comorbiditeiten

  AD(H)D Depressie en burn-out Hoogbegaafdheid   It’s only fair to share… Gerelateerd

Leven in extremen: autisme-theorieën

Leven in extremen: autisme-theorieën

Naast de eerste beschrijvingen van Kanner en Asperger bestaan er voor autisme gangbare theoretische verklaringsmodellen. Allemaal verklaren ze op hun beurt een deel van ‘autisme’. De theorie die het gehele concept ‘autisme’ verklaart bestaat niet. En misschien kan die niet bestaan, omdat autisme geen éénduidige staat is, maar een vergaarbak van een heleboel verschillende ‘staten’, die … Lees verder Leven in extremen: autisme-theorieën

diagnosticeren uit de kast

Uit de kast?

Wel of niet open zijn over autisme? Of je uit de kast komt en wanneer hangt van zoveel factoren af. Het enige dat we kunnen doen is argumenten en voorbeelden voor en tegen opnoemen, zodat we elkaar helpen om ieder voor zich een juiste en afgewogen keuze te kunnen maken. Hoe graag autisten dat ook … Lees verder Uit de kast?