Work-life balance

Work Life Balance

Hoe zorg je ervoor dat je alle ballen in de lucht houdt?

Zelfzorg, familie en/of gezin, huishouden, vrienden, hobbies, werk. Dat moet allemaal gebeuren. Het liefst zonder dat de éne uit de lucht valt op het moment dat je het andere aandacht geeft.

Dat alles valt of staat met planning. Met management. Met het aanbrengen van structuren. Wanneer je het goed inricht, kan het zo zijn dat al deze dingen elkaar aanvullen, in plaats van dat ze elkaar in de weg staan. Bijvoorbeeld als ik niet werk mis ik zoveel structuur, dat ik niet aan mijn huishouden toekom. Het is belangrijk om deze basis, passend werk en een huishouden dat je kan dragen, op orde te krijgen en te houden.

Ten eerste: Pak het aan bij de bron: pas de situatie aan, kies werk en een huishouden dat bij jou past

Nou zijn ik en het huishouden sowieso een hele slechte combinatie. Dus kan ik beter werken, en het huishouden aan anderen overlaten. Dat is het tweede punt waar een goede work/life-balans op stoelt: het delegeren van taken. Aan je partner. De kinderopvang. Overige familieleden. Misschien vrienden met wie je kan ‘ruilen’, zij een ‘druk’ klusje voor jou, jij rustig hun administratie doen. Of als je voldoende verdient kan je misschien iemand inhuren, een kinderoppas, een schoonmaker.

Vanaf een zekere leeftijd (en dat is eerder dan je denkt) kan je dingen aan je kinderen delegeren, ze letterlijk om een boodschap sturen of hun eigen kamer laten stofzuigen. En ik denk dat ze best iets in de keuken kunnen betekenen, zelfs als ze een label hebben. Autisme of ADHD betekent niet dat er iets aan hun handen mankeert. Er zijn eenvoudige dingen voor ze te bedenken, waardoor ‘jong geleerd is oud gedaan’. Enige punt is dat dat makkelijker is wanneer je niet te moe bent. Terwijl je hier waarschijnlijk voor het eerst aan denkt op een moment dat je wel moe bent. Waarmee je in een vicieuze cirkel komt te zitten. Begin dus op tijd met delegeren. Aan de andere kant: wie een diepvriespizza kan opwarmen, kan per definitie koken!

Ten tweede: Leer delegeren, aan familie, vrienden, professionals en niet te vergeten: aan je kinderen

En geloof het of niet, kinderen (ook met autisme) kunnen met enige oefening zelf een logeer-afspraak regelen. Geef ze een lijstje met je voorwaarden en als ze het graag willen, bellen ze zelf (of gaan even langs). Ik doe niets meer aan logeer-afspraken van de kinderen. Als het hier is bouwen ze zelfs hun eigen bedden. Het enige dat de kinderen daarvoor nodig hebben is een script, een planning en een timer. Kortom, de kaders.

[portfolio display_types=true display_tags=true  include_type=’work-life-balance-2,work-life-balance’ columns=2 showposts=20]